Extruder motor 3 and 4 no power to extrude



  • Question, what can be the reason if extruder stepper motor 3 and 4 have no power to extrude? Someone had a problem?
    My Board ist Duet Maestro and Expansionsboards.



  • it can be a config problem or a technical problem please post your config.g file and the result of M115



  • @SIam said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    it can be a config problem or a technical problem please post your config.g file and the result of M115

    FIRMWARE_NAME: RepRapFirmware for Duet 2 Maestro FIRMWARE_VERSION: 2.01beta1(RTOS) ELECTRONICS: Duet Maestro 1.0 FIRMWARE_DATE: 2018-06-23b1



  • @SIam

    ; Configuration file for Duet Maestro (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.1.8 on Wed Feb 12 2020 19:42:29 GMT+0100 (CET) MOD Vers. 1.0 sHaDoW_DeEr

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"Ender-3 M3D" ; set printer name

    ; Network
    M551 P"" ; set password
    M552 P0.0.0.0 S1 ; enable network and acquire dynamic address via DHCP
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S1 ; enable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; physical drive 3 goes backwards
    M569 P4 S0 ; physical drive 4 goes backwards
    M569 P5 S0 ; physical drive 5 goes backwards
    M569 P6 S0 ; physical drive 6 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3:4:5:6 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16:16:16:16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E471.00:471.00:471.00:471.00 ; set steps per mm
    M566 X600.00 Y600.00 Z60.00 E300.00:300.00:300.00:300.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000.00 Y9000.00 Z600.00 E6000.00:6000.00:6000.00:6000.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z120.00 E500.00:500.00:500.00:500.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E900:900:900:900 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X230 Y230 Z260 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 Z1 S1 ; set active high endstops

    ; Z-Probe
    M558 P0 H10 F120 T6000 ; disable Z probe but set dive height, probe speed and travel speed
    M557 X10:220 Y10:220 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T98801 B4185 R2200 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S90 ; set temperature limit for heater 0 to 90C
    M305 P1 T98801 B4135 R2200 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S250 ; set temperature limit for heater 1 to 250C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F20 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S0 I0 F20 H1 T30 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P2 S0 I0 F20 H1:0 T30 ; set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 S"Blau" D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    M563 P1 S"Rot" D1 H1 F0 ; define tool 1
    G10 P1 X0 Y0 Z0 ; set tool 1 axis offsets
    G10 P1 R0 S0 ; set initial tool 1 active and standby temperatures to 0C
    M563 P2 S"Gelb" D2 H1 F0 ; define tool 2
    G10 P2 X0 Y0 Z0 ; set tool 2 axis offsets
    G10 P2 R0 S0 ; set initial tool 2 active and standby temperatures to 0C
    M563 P3 S"Schwarz" D3 H1 F0 ; define tool 3
    G10 P3 X0 Y0 Z0 ; set tool 3 axis offsets
    G10 P3 R0 S0 ; set initial tool 3 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M501 ; load saved parameters from non-volatile memory
    M911 S21 R23 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss
    T0 ; select first tool



  • if you change the wiring e1 & e2 to e3 & e4 (switch off the board before) does the problem follow the motors ?



  • @SIam said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    if you change the wiring e1 & e2 to e3 & e4 (switch off the board before) does the problem follow the motors ?

    If I change the motors, the problem is the same.
    Will replace the expansion boards. I suspect that the problem then resolves. It's not the cables and motors. In my opinion, G code is also correct. I can not judge whether it is a software problem.



  • that's how I see it too,your config.g is so far ok so it can only be the expansion board



  • @SIam said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    that's how I see it too,your config.g is so far ok so it can only be the expansion board

    I got another expansion board today 😞 and of course tested it. Unfortunately, I was happy too early. The problem still persists. It wasn't the cables and motors that I tried with another ender today.

    maybe it's because of the software itself


  • Moderator

    @Beat said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    FIRMWARE_VERSION: 2.01beta1(RTOS)

    You're on an old version of the firmware. Have you tried the latest? https://github.com/dc42/RepRapFirmware/releases/tag/2.05.1

    Firmware update instructions: https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Installing_and_Updating_Firmware#Section_Usual_procedure

    I can't see any particular problem with your config.g. However, you also have M501 in your config.g. Please post your config-override.g file.

    Ian



  • @droftarts said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    You're on an old version of the firmware. Have you tried the latest? https://github.com/dc42/RepRapFirmware/releases/tag/2.05.1
    Firmware update instructions: https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Installing_and_Updating_Firmware#Section_Usual_procedure
    I can't see any particular problem with your config.g. However, you also have M501 in your config.g. Please post your config-override.g file.

    Ok have Duet Maestro (firmware version 2.03) on it.
    With M501 I got the following.
    Warning: Macro file config-override.g not found.
    Will now install the new version 3.05.1.



  • @droftarts said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Installing_and_Updating_Firmware#Section_Usual_procedure

    The solution can be so simple. Update successful. Test Jupiiiii it works !!

    Many thanks to @droftarts and of course @slam

    Now I can do the first test print soon.


  • Moderator

    @Beat I think support for the Maestro Dual Stepper expansion was added in 2.01, as the only mention in the What’s New document is

    On the Duet 2 Maestro, the 2 optional add-on drivers are now assumed to be TMC2224 with UART interface

    https://github.com/dc42/RepRapFirmware/blob/dev/WHATS_NEW.md#version-201-duet-2-series-and-122-duet-06085

    This may not have been in 2.01 beta you were running. If you had 2.03, that should have worked.

    Ian



  • @droftarts said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    This may not have been in 2.01 beta you were running. If you had 2.03, that should have worked.

    OK installed 2.03


  • Moderator

    @Beat send M115, post response. 2.05.1 is the latest, has many improvements over 2.03.

    Ian



  • @droftarts said in Extruder motor 3 and 4 no power to extrude:

    send M115, post response. 2.05.1 is the latest, has many improvements over 2.03.
    Ian

    M115
    FIRMWARE_NAME: RepRapFirmware for Duet 2 Maestro FIRMWARE_VERSION: 2.03 ELECTRONICS: Duet Maestro 1.0 FIRMWARE_DATE: 2019-06-13b2



  • @droftarts
    So far it works. The first test print was completed. It "prints". Well not where I want it yet. 😊 😊 😊


Log in to reply