Bad print issues



  • Hi,
    I have finally managed to sort out all my hardware issues and have the Duet WIFI working on my ender 3.

    I am now having some issues with printing.

    1. The print quality is terrible. the layers split and are not sticking together as well as the print looks rough and bad quality on the sides.

    2. my printer occasionally stops for a moment when printing leaving a massive blob of plastic in that area.

    I have used the same settings on Cura as on my stock board, as well as changing them to see if that helps (jerk, speed, etc). However, nothing is helping.

    Can anyone help with this?
    Thanks



  • @Elliot please show us your config.g file.

    Have you just copied the instant speed (jerk) setting exactly or adjusted to account for the change on units?



  • @DocTrucker
    "Have you just copied the instant speed (jerk) setting exactly or adjusted to account for the change on units?"

    I'm sorry I don't understand. I adjusted the jerk in cura base don what others have said online is a good number to use. (bit of a noob here).

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.21)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Thu Sep 06 2018 21:21:12 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)

    ; General preferences
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves

    ; Network
    M550 Pe3 ; Set machine name
    M552 S1 ; Enable network
    ;*** Access point is configured manually via M587
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; Drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; Drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; Drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; Drive 3 goes backwards
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400 E95 ; Set steps per mm
    M566 X1000 Y1000 Z100 E30000 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000 Y6000 Z500 E1500 ; Set maximum speeds (mm/min)

    M201 X300 Y300 Z100 E5000 ; Set accelerations (mm/s^2) was 500 you changed it to 300 for stall guard
    M906 X500 Y500 Z500 E1000 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S300 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X-5.5 Y-10 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X258.5 Y246 Z260 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; Set active high endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater on PWM channel for BLTouch
    M307 H4 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H2.5 F120 T6000 ; Set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P25 X-31 Y0 Z1.86 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X50:185 Y50:185 S65 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; Set temperature limit for heater 0 to 120C
    ;M305 P1 X150 T"K" ; Set THERMOCOUPLE parameters for heater 1 X150 is the right channel (terminal block) on the daughterboard. X151 is the right channel.
    M305 P1 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S345 ; Set temperature limit for heater 1 to 345C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 B0.5 F250 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 B0.5 F500 L255 H1 T45 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Minimum Speed is 1/3 aka 87 Thermostatic control is turned on triggered at nozzle temp 45;
    M106 P2 S0 I0 B0.5 F500 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic power saving
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; Set voltage thresholds and actions to run on power loss

    ; Custom settings
    ;M591 D0 P5 C3 R10:300 E3.0 S1 ; Duet3D laser sensor for extruder drive 0 is connected to endstop input 3 (E0), tolerance 10 to 120%, 3mm comparison length



  • @Elliot said in Bad print issues:

    M305 P1 T100000 B4138 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1

    B4138 is the default and not correct for your printer
    please have a look at the ender 3 guide
    https://duet3d.dozuki.com/Guide/Ender+3+Pro+and+Duet+Maestro+Guide+Part+1:+Wiring/37



  • @Elliot said in Bad print issues:

    M906 X500 Y500 Z500 E1000 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent

    These look very default too. i run mine at 750 X and Y and 900 E . I can not remember what i run Z at thou.



  • @lodger I went through the setup again this is my new config file. I am still getting pauses in the print that causes blobs.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.21)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool on Thu Sep 06 2018 21:21:12 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)

    ; General preferences
    G90 ; Send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"My Printer" ; set printer name

    ; Network
    M550 Pe3 ; Set machine name
    M552 S1 ; Enable network
    ;*** Access point is configured manually via M587
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S0 ; physical drive 3 goes backwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E93.00 ; set steps per mm
    M566 X600.00 Y600.00 Z60.00 E300.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9000.00 Y9000.00 Z600.00 E6000.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z120.00 E5000.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X800 Y800 Z800 E900 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X-5.5 Y-10 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X258.5 Y246 Z260 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; Set active high endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M307 H3 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater on PWM channel for BLTouch
    M307 H4 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H2.5 F120 T6000 ; Set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P25 X-31 Y0 Z2.412 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X50:185 Y50:185 S65 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T98801 B4185 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; Set temperature limit for heater 0 to 120C
    ;M305 P1 X150 T"K" ; Set THERMOCOUPLE parameters for heater 1 X150 is the right channel (terminal block) on the daughterboard. X151 is the right channel.
    M305 P1 T98801 B4185 C0 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S345 ; Set temperature limit for heater 1 to 345C

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 B0.5 F250 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 B0.5 F500 L255 H1 T45 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Minimum Speed is 1/3 aka 87 Thermostatic control is turned on triggered at nozzle temp 45;
    M106 P2 S0 I0 B0.5 F500 H-1 ; Set fan 2 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Automatic power saving
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; Set voltage thresholds and actions to run on power loss

    ; Custom settings
    M918 P1 E4 ; Enable 12864 LCD with 1 menu item per encoder click
    ;M591 D0 P5 C3 R10:300 E3.0 S1 ; Duet3D laser sensor for extruder drive 0 is connected to endstop input 3 (E0), tolerance 10 to 120%, 3mm comparison length


  • Moderator

    In your first config you had extruder jerk at 30000, and the second one it was 300. I think 3000 is probably a better value.

    I suspect that the issue may be in the Cura profile.

    Maybe give this profile a try. Ender3.curaprofile.txt

    You'll have to remove the .txt extension



  • For the 'Pause and blob' part of this; can I ask which Cura version you use? Is it 4.1? if so, upgrade..
    This sounds horribly similar to the very frustrating lightspeed bug where:

    • The printer is not pausing, it's just taking 20s to travel 0.1mm in Z
    • Reasons for this are somewhat comical (at least to me, I've worked with developers a lot and the facepalm factor caused by this commit is quite high)


  • @EasyTarget I am using cura 4.2.1 is there anything I can do to stop the z-axis from taking so long to travel?



  • @Elliot said in Bad print issues:

    is there anything I can do to stop the z-axis from taking so long to travel?

    You have already fixed it by running 4.2.1, this bug only affected v4.1.0, and only for certain types of Cartesian printer definitions. It bit me badly and sounded similar, hence the question.



  • @EasyTarget So if I am running 4.2.1 and still having this issue, it is most likely not cura and a printer setting?



  • @Phaedrux wrote the manual for the ender3 config. Also his Cura profile is good starting point.
    Have you followed it from beginning to end especially the calibration of extruder steps and flow rate and put the correct value in Cura under Material - Flow?

    Is it a standard Ender3 with no modifications apart from the BLT?
    Also what filament type are you printing with? PLA or PET-G

    I know it is a lot of questions, but I made mistakes when I set my Ender3 up, but now it runs smooth as silk thanks to Phaedrux and others on this site.



  • @PaulHew Yes, I also just tried on Simplify3d.

    It is a standard ender 3 with a BlTouch.

    I am using PLA.

    Do you mean these manuals:

    https://duet3d.dozuki.com/Guide/Ender+3+Pro+and+Duet+Maestro+Guide+Part+2:+Configuration/38

    https://duet3d.dozuki.com/Guide/Ender+3+Pro+and+Duet+Maestro+Guide+Part+4:+Calibration/40

    If not can you please point me in the right direction.

    Thanks



  • Yes, you have the right manuals.

    Not up on S3D, Could not justify the £140

    Check your retraction settings in Cura, try 1.5mm retract 40 speed.
    Also you might want to print a temp tower and a retraction test., you could be running too hot and not enough retraction.

    I do not know what experience you have and I hope I am not teaching you to suck eggs!

    Teaching Tech on You Tube had some How-to s on Retraction and the likes, worth checking out. Also Chep's YouTube videos are helpful also.
    MakersMuse also on retraction, helped me get rid of the strings.

    Dont expect miricles on your first prints, but the manual Phaedrux wrote was a god send, and I still use bits of it like the calibration on my
    RailCore II.
    It took about about week of tweaking after swapping over to the Maestro board to get something semi decent.
    Also make sure both sides of the Gantry that the hotend sits on are the same height and that the rollers are 'snug' so there is no slop. Again there are you tube videos on this.

    As my signature states, I am not running much of the original printer.
    Bondtech do a nice hot end conversion kit for Creality.



  • @PaulHew I am in the 30-day money-back period of S3D. I thought I would try it if it helped my prints.

    No not at all, I am constantly learning and you provided some good places/points to look at.

    It's just a bit frustrating. My Ender 3 on stock board was making better prints than what I am getting now. Just wondering how much more tinkering it will take to get to where I was already.

    The one thing that I tell my self is nice about the Duet WIFI now is the WIFI aspect of it. However, event that seems very temperamental and it can take around 30 mins to get connected to it and then it randomly drops the connection.



  • just want to help you can try my config i have a bltouch and e3d hotend and bontech gear exetruder 3:1 you can use my config as and starting point i use an ender 3 pro
    here is my config
    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 2.03)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2.0.3 on Tue Sep 10 2019 09:03:05 GMT+0700 (Indochina Time)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"enderpooh" ; set printer name

    ; Network
    M551 P"do you want to know" ; set password
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S1 ; enable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S1 ; physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X256 Y256 Z16 E16 I0 ; configure microstepping without interpolation
    M92 X1280.00 Y1280.00 Z400.00 E410 ; set steps per mm
    M566 X8.00 Y8.00 Z0.40 E5.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z6000.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X200.00 Y200.00 Z100.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X700 Y700 Z760 E800 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X230 Y230 Z250 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; set active high endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; set endstops controlled by probe
    M307 H4 A-1 C-1 D-1 ; disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H9 F120 R0.2 T18000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P25 X41 Y-12 Z0.55 S35 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X125:271 Y25:200 S0 P3:3

    ; probe locoation
    M557 P1 X41 Y25
    M557 P2 X120 Y25
    M557 P3 X200 Y25
    M557 P4 X200 Y135
    M557 P5 X120 Y135
    M557 P6 X41 Y135
    M557 P7 X41 Y200
    M557 P8 X120 Y200
    M557 P9 X200 Y200

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4725 C7.060000e-8 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P1 X100 T50 H1 S0 I0 F500

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are defined
    M911 S22.8 R23.5
    ;M915 P0:1 S8 H185 F1 R3
    M591 D0 P2 C3 S1
    M572 D0 S0.5
    M376 H10
    M592 D0 A0.01 B0.0005

    and i just use stock cura profile and remove max feed rate and travel accellration
    and add g29 s0 for auto bed leveling


Log in to reply