Print stuttering around curves, LaErrors



  • Hello, I have a CR10S5 with an E3D SuperVolcano and Duet WiFi. I noticed during the print that the nozzle was stopping (or at least slowing down dramatically) while printing the perimeter. This left some noticeable "zits" on the surface.

    IMG_8298.jpg

    IMG_8297.jpg

    I cancelled the print.

    ; 0:/sys/config.g
    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.21).
    ; Executed by the firmware on start-up.

    ; General preferences
    G90 ; Set all to absolute positioning
    M83 ; Set extruder to relative positioning

    ; Network
    M552 S1 ; Enable wifi network
    M586 P0 S1 ; Enable HTTP
    M586 P1 S0 ; Disable FTP
    M586 P2 S0 ; Disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; Physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S1 ; Physical drive 1 goes forwards
    M569 P2 S1 ; Physical drive 2 goes forwards
    M569 P3 S1 ; Physical drive 3 goes forwards
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; Configure microstepping, interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E824.00 ; Set steps per mm
    M566 X480.00 Y480.00 Z30.00 E10000.00 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X21000.00 Y21000.00 Z900.00 E1500.00 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z180.00 E10000.00 ; Set maximum print move accelerations (mm/s^2)
    M906 X1400.00 Y1400.00 Z900.00 E1428.00 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor percent, 85 percent max stepper current on X, Y, and E. 60 on Z to decrease noise.
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; Set axis minima
    M208 X470 Y500 Z500 S0 ; Set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 Y1 S1 ; Set active high endstops

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M558 P8 F120 H2 I1 R0 T6000 A1 B1 ; Set Z probe type, feed rate, dive height, reading inversion, recovery, travel speed, probe times per point, bed heater while probing.
    G31 P5 X53.100 Y9.000 Z2.102 ; Set Z probe trigger value, x and y probe offsets, and trigger height.
    M557 X56:470 Y25:475 P4 ; Define mesh grid minimum and maximum x and y probe coordinates, and number of probe points for each axis direction.

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B3950 R4700 ; Set thermistor and ADC parameters for heater 0 (bed), resistance at 25 C, beta value, series resistance of controller electronics.
    M143 H0 S120 ; Set temperature limit for heater 0 (bed) (deg C)
    M305 P1 T100000 B4267 R4700 ; Set thermistor and ADC parameters for heater 1 (extruder)
    M143 H1 S285 ; Set temperature limit for heater 1 (extruder) (deg C).
    M307 H1 A1318.4 C689.5 D5.2 I0 V24.1 B0 S1 ; Tune heater 1 (extruder), gain, dominant time (s), dead time (s), PWM signal inversion, calibration voltage, bang bang, max PWM.

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T50 ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 ; Define tool 0, extruder drive 0, heater 1.
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    M591 D0 P2 C3 S1 ; Enable filament sensing, extruder drive 0, simple sensor low with filament, connected to E0, enable filament monitoring.

    ; Automatic power saving
    M911 S23.5 R24.0 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-2 F2400" ; Set auto save on power loss, auto save voltage threshold, resume threshold, and actions to run on power loss.

    ; Temperature Compensation
    M912 P0 S-4.7 ; Set cpu temp sensor correction. Lower number decreases displayed cpu temp.

    ; Pressure Advance
    M572 D0 S0.05 ; Enable pressure advance and set it. Marlin setup used a K of 0.03-0.05. HatchBox Wood K=0.03.

    ; Custom settings are not configured

    ; Miscellaneous
    M501 ; Load saved parameters from non-volatile memory

    T0 ; Select first tool head

    But first I did a diagnostic while it was printing.

    M122
    === Diagnostics ===

    RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet version 2.02(RTOS) running on Duet WiFi 1.02 or later
    Used output buffers: 1 of 20 (13 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 25524
    Dynamic ram: 98604 of which 0 recycled
    Exception stack ram used: 432
    Never used ram: 6512
    Tasks: NETWORK(ready,544) HEAT(blocked,1232) MAIN(running,3788) IDLE(ready,200)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 03:39:09 ago, cause: power up
    Last software reset at 2020-04-20 16:40, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 6444 bytes (slot 0)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 0
    Free file entries: 9
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 11.2ms, max retries 0
    MCU temperature: min 13.2, current 21.4, max 23.3
    Supply voltage: min 23.9, current 24.2, max 24.4, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: ok, SG min/max 0/350
    Driver 1: ok, SG min/max 0/383
    Driver 2: standstill, SG min/max 0/335
    Driver 3: ok, SG min/max 0/1023
    Driver 4: standstill, SG min/max not available
    Date/time: 2020-04-25 21:55:53
    Cache data hit count 4294967295
    Slowest loop: 22.46ms; fastest: 0.07ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0
    === Move ===
    Hiccups: 0, StepErrors: 0, LaErrors: 241, FreeDm: 145, MinFreeDm: 133, MaxWait: 522168ms, Underruns: 0, 0
    Scheduled moves: 279730, completed moves: 279701
    Bed compensation in use: mesh
    Bed probe heights: 0.000 0.000 0.000 0.000 0.000
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1
    Heater 0 is on, I-accum = 0.0
    Heater 1 is on, I-accum = 0.3
    === GCodes ===
    Segments left: 1
    Stack records: 1 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is doing "G1 X67.792 Y284.704 E0.04186" in state(s) 0
    serial is idle in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 46.17ms; fastest: 0.00ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0) Telnet(0)
    HTTP sessions: 1 of 8

    • WiFi -
      Network state is running
      WiFi module is connected to access point
      Failed messages: pending 0, notready 0, noresp 0
      WiFi firmware version 1.22
      WiFi MAC address ec:fa:bc:2d:dd:0f
      WiFi Vcc 3.39, reset reason Turned on by main processor
      WiFi flash size 4194304, free heap 27952
      WiFi IP address 192.168.1.44
      WiFi signal strength -77dBm, reconnections 0, sleep mode modem
      Socket states: 0 0 0 0 0 0 0 0
      === Filament sensors ===
      Extruder 0 sensor: ok

    M122 P104 S[FILE SIZE IN MB]
    SD write speed for 1.0Mbyte file was 2.23MBytes/sec

    Three things that I noticed.

    First is that there arent any hiccups, so I think that I can rule out microstepping issues (Potentially?).

    Second is that the SD card appears to be okay. Please let me know if this is incorrect.

    Third is that there appear to be LaErrors (I have no clue what those actually represent though, lol) and a relatively high MaxWait time (also have no clue what this means other than that the Duet is waiting for commands (Maybe?)).

    Slicer is Cura. Outer wall acceleration is 300 mm/s^2, outer wall jerk is 5 mm/s. Ive run these parameters on other printers (UM2 Ext.+) without issue. "Compensate wall overlaps" is enabled, and Ive heard that there may be issues with this, but I havent noticed issues on other printers.

    Please let me know what may be the cause of this issue. I really have no clue what is going on. Any help is greatly appreciated! 🙂



  • M566 X480.00 Y480.00 Z30.00 E10000.00 ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    

    166mm/s of jerk on extruder? Try lowering to 600 (10mm/s) 🙂

    M906 X1400.00 Y1400.00 Z900.00 E1428.00 I30
    

    Why 1428 (that's useless) and not 1400 on extruder?

    Are you on direct or bowden system? Can you try a print without PA?
    Just comment this line:

    ; Pressure Advance
    ; M572 D0 S0.05 ; Enable pressure advance and set it. Marlin setup used a K of 0.03-0.05. HatchBox Wood K=0.03.
    

  • administrators

    The LA errors should't be there. Please upgrade to firmware 2.05.1 and try again.



  • @dc42 Thank you very much for your reply. I updated to 2.05.1. Unfortunately the problem persists.

    M122
    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet version 2.05.1 running on Duet WiFi 1.02 or later
    Board ID: 08DGM-917DA-G4MS8-6J1DD-3S46R-1STHB
    Used output buffers: 3 of 24 (8 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 25712
    Dynamic ram: 93224 of which 0 recycled
    Exception stack ram used: 432
    Never used ram: 11704
    Tasks: NETWORK(ready,628) HEAT(blocked,1232) MAIN(running,3736) IDLE(ready,160)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 00:13:52 ago, cause: power up
    Last software reset at 2020-04-20 16:40, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 6444 bytes (slot 0)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 0
    Free file entries: 9
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 9.7ms, max retries 0
    MCU temperature: min 14.6, current 21.4, max 21.4
    Supply voltage: min 23.9, current 24.2, max 24.4, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: ok, SG min/max 16/317
    Driver 1: ok, SG min/max 48/382
    Driver 2: standstill, SG min/max 0/339
    Driver 3: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 4: standstill, SG min/max not available
    Date/time: 2020-04-26 14:52:04
    Cache data hit count 2367661333
    Slowest loop: 24.37ms; fastest: 0.07ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0, resets 0
    === Move ===
    Hiccups: 0, FreeDm: 157, MinFreeDm: 103, MaxWait: 193254ms
    Bed compensation in use: mesh, comp offset 0.000
    === DDARing ===
    Scheduled moves: 7078, completed moves: 7070, StepErrors: 0, LaErrors: 9, Underruns: 0, 0
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1
    Heater 0 is on, I-accum = 0.0
    Heater 1 is on, I-accum = 0.3
    === GCodes ===
    Segments left: 1
    Stack records: 1 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is doing "G1 F4200 X238.49 Y261.575 E1.08288" in state(s) 0
    serial is idle in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 22.61ms; fastest: 0.00ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0) Telnet(0)
    HTTP sessions: 1 of 8

    • WiFi -
      Network state is running
      WiFi module is connected to access point
      Failed messages: pending 0, notready 0, noresp 0
      WiFi firmware version 1.22
      WiFi MAC address ec:fa:bc:2d:dd:0f
      WiFi Vcc 3.39, reset reason Turned on by main processor
      WiFi flash size 4194304, free heap 29640
      WiFi IP address 192.168.1.44
      WiFi signal strength -75dBm, reconnections 0, sleep mode modem
      Socket states: 0 0 0 0 0 0 0 0
      === Filament sensors ===
      Extruder 0 sensor: ok

    There are less LA Errors, but this was also only a few minutes into the print. Also, what specifically are LA Errors?

    Also appears to be "MaxWait: 193254ms." Is this okay? What specifically does this mean?



  • I have the same problem, the printhead stops randomly when extruding, producing blobs and a highly irregular surface.
    IMG_8498.JPG IMG_8499.JPG
    The face shield perimeter in the middle is printed at 30mm/s, the right one is printed at 80mm/s. It gets much worse.
    I then tried to replicate it with a 100mm circle printed with two perimeters at 80mm/s and one could easily see the printhead stopping mid line. How can that be? None of the blobs are a start/stop line.

    M122
    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet version 2.03 running on Duet WiFi 1.02 or later
    Board ID: 08DGM-917NK-F23T0-6J9DJ-3S86S-TWBWD
    Used output buffers: 3 of 24 (16 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 25680
    Dynamic ram: 94004 of which 0 recycled
    Exception stack ram used: 476
    Never used ram: 10912
    Tasks: NETWORK(ready,524) HEAT(blocked,812) MAIN(running,3744) IDLE(ready,160)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 08:05:39 ago, cause: power up
    Last software reset at 2020-03-17 21:06, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 10944 bytes (slot 2)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 16
    Free file entries: 10
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 0.0ms, max retries 0
    MCU temperature: min 40.3, current 42.4, max 44.1
    Supply voltage: min 24.3, current 24.6, max 24.7, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: standstill, SG min/max 0/458
    Driver 1: standstill, SG min/max 0/467
    Driver 2: standstill, SG min/max 0/275
    Driver 3: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 4: standstill, SG min/max not available
    Date/time: 2020-04-26 21:28:53
    Cache data hit count 4294967295
    Slowest loop: 47.11ms; fastest: 0.08ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0, resets 0
    === Move ===
    Hiccups: 38319, FreeDm: 169, MinFreeDm: 133, MaxWait: 19487ms
    Bed compensation in use: none, comp offset 0.000
    === DDARing ===
    Scheduled moves: 5, completed moves: 5, StepErrors: 0, LaErrors: 0, Underruns: 0, 0
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1
    Heater 0 is on, I-accum = 0.3
    Heater 1 is on, I-accum = 0.3
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Stack records: 1 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is idle in state(s) 0
    serial is idle in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 201.17ms; fastest: 0.08ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0) Telnet(0)
    HTTP sessions: 1 of 8

    • WiFi -
      Network state is running
      WiFi module is connected to access point
      Failed messages: pending 0, notready 0, noresp 18580
      WiFi firmware version 1.23
      WiFi MAC address b4:e6:2d:52:f6:45
      WiFi Vcc 3.35, reset reason Turned on by main processor
      WiFi flash size 4194304, free heap 24632
      WiFi IP address 192.168.0.93
      WiFi signal strength -61dBm, reconnections 0, sleep mode modem
      Socket states: 0 0 0 0 0 0 0 0


  • @brisma Thank you for your response! You bring up some really good points.

    Regarding the overzealous extruder jerk, Ive been told that its too high ever since I found that I could mess with it! I was under the assumption that the print moves would be dictated by the speed, acceleration, and jerk of the least responsive axis (at least I thought that was correct in Marlin). Therefore, I wanted to make sure that the extruder was unlikely to be the least responsive axis. Is this incorrect? Or maybe I shouldn't be considering it in that way?

    Regarding the M906, I was just making it 85% of the max motor current (which is 1680). I could change it to 1400, though Im not sure that it would change much (though I could be very mistaken!).

    My setup is Direct Drive. E3D Titan Aqua to a Supervolcano running 24V. As represented by the very low pressure advance value, PA isnt doing too much, so I could remove it.

    Thanks again for your time.



  • @NitroFreak First of all, thank you for printing items to fight COVID!

    Looks like you have many "Hiccups." In my experience, this has to do with very high microstepping. In your config.g file, what does it show under "M350"? For instance, mine is "M350 X16 Y16 Z16 E16 I1".


  • Moderator

    Yup definitely a large number of hiccups. @NitroFreak usually a result of using too high microstepping. x16 with interpolation to x256 is recommended.

    Regarding the halting movement behaviour I may have noticed something similar myself on curved surfaces lately but I was also testing a new slicer release and wrote it off as something I had changed there. I did not look at a M122 at the time. I'll keep that in mind on my next print.



  • @Phaedrux If the slicer matters, Im running cura 4.6.0 (newest release). Im still getting no hiccups, some LA Errors, and stuttering behavior.


  • Moderator

    I was using this version of Cura which is built on 4.6

    https://www.dropbox.com/sh/s43vqzmi4d2bqe2/AAADdYdSu9iwcKa0Knqgurm4a?dl=0&lst=



  • @Phaedrux said in Print stuttering around curves, LaErrors:

    Yup definitely a large number of hiccups. @NitroFreak usually a result of using too high microstepping. x16 with interpolation to x256 is recommended.

    Regarding the halting movement behaviour I may have noticed something similar myself on curved surfaces lately but I was also testing a new slicer release and wrote it off as something I had changed there. I did not look at a M122 at the time. I'll keep that in mind on my next print.

    I have nothing out of the ordinary, apart from an external Y servo that i run with no microstepping.
    Also two X axis motors that i do indeed run with x16 and interpolation.

    M350 Y1 Z64 ;E16:16I0 ; Configure microstepping without interpolation
    M350 X16:16 I1 E16:16 I1 ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X88.89 Y360.00 Z3200.00 E411:430 ; Set steps per mm, mk8 extruder 94.3

    Any idea what else it could be?


  • Moderator

    @NitroFreak said in Print stuttering around curves, LaErrors:

    Z3200.00

    Are you using z hop or something? I might try dropping the Z axis back to x16.

    The external stepper could be something but I'm not familiar.



  • Are you sure that your M350 commands are all after your M584 commands?



  • As an update, decreasing extruder jerk did not improve or worsen the artifacts. The issue persists.


  • Moderator

    I'm about to try a print. The mesh isn't very high resolution though so the curves are pretty facetted.


  • Moderator

    === DDARing ===
    Scheduled moves: 11250, completed moves: 11225, StepErrors: 0, LaErrors: 1, Underruns: 34, 0
    

    Only a few minutes into the print and there is 1 La error and a few under runs.



  • Changing X, Y, and E instantaneous speed (jerk) settings dramatically (both high and low) did not affect the outcome.

    IMG_8301.jpg

    Changing pressure advance mid print (through M572 command on the gcode console during the print) also did not change the fact that it still stopped while traveling around the large radius arcs.

    Below is a link to the GCode for the affected print.

    https://drive.google.com/file/d/17gsPftKUcRSPVDl176A_GBqD7sG8GH9i/view?usp=sharing
    

    Please let me know if there is a better way to post gcode, as it exceeded the maximum file size for uploading.


  • Moderator

    From the end of the print:

    === DDARing === Scheduled moves: 18, completed moves: 18, StepErrors: 0, LaErrors: 14, Underruns: 698, 0

    m122
    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet version 2.05.1 running on Duet WiFi 1.02 or later
    Board ID: 08DDM-9FAM2-LW4SD-6JKF0-3SN6N-T2ZBY
    Used output buffers: 1 of 24 (16 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 25712
    Dynamic ram: 93328 of which 228 recycled
    Exception stack ram used: 544
    Never used ram: 11260
    Tasks: NETWORK(ready,628) HEAT(blocked,1176) MAIN(running,3728) IDLE(ready,160)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 03:48:36 ago, cause: power up
    Last software reset at 2020-03-30 17:04, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 11148 bytes (slot 2)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 0
    Free file entries: 10
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 0.0ms, max retries 0
    MCU temperature: min 27.2, current 29.2, max 30.7
    Supply voltage: min 23.7, current 24.0, max 24.2, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 1: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 2: standstill, SG min/max 0/279
    Driver 3: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 4: standstill, SG min/max not available
    Date/time: 2020-04-26 19:43:09
    Cache data hit count 4294967295
    Slowest loop: 67.26ms; fastest: 0.07ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0, resets 0
    === Move ===
    Hiccups: 0, FreeDm: 160, MinFreeDm: 98, MaxWait: 60049ms
    Bed compensation in use: mesh, comp offset 0.000
    === DDARing ===
    Scheduled moves: 18, completed moves: 18, StepErrors: 0, LaErrors: 14, Underruns: 698, 0
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1
    Heater 0 is on, I-accum = 0.2
    Heater 1 is on, I-accum = 0.4
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Stack records: 3 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is idle in state(s) 0
    serial is idle in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 200.47ms; fastest: 0.08ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0) Telnet(0)
    HTTP sessions: 1 of 8
    - WiFi -
    Network state is running
    WiFi module is connected to access point 
    Failed messages: pending 0, notready 0, noresp 2
    WiFi firmware version 1.23
    WiFi MAC address 5c:cf:7f:ef:4a:74
    WiFi Vcc 3.31, reset reason Turned on by main processor
    WiFi flash size 4194304, free heap 24512
    WiFi IP address 10.10.0.95
    WiFi signal strength -44dBm, reconnections 0, sleep mode modem
    Socket states: 0 0 0 0 0 0 0 0
    

    I did not have any of the pausing I saw previously on the more detailed mesh.



  • @Phaedrux Hmmm, seems like you still have LA Errors, though you didn't have any pausing. If you are using Cura, may I ask what your Maximum Resolution, Maximum Travel Resolution, and Maximum Deviation settings are? Mine are 0.833 mm, 0.7 mm, and 0.015 mm respectively. Do you think that this may be the cause of my issue? They may be too low.


  • Moderator

    No stutters this time, but the model was very low res by comparison. In the next couple days I'll be printing another bunch of high resolution curved models. I'll check again then.

    Max res : 0.05
    Max travel res 0.1094
    Max deviation 0.05

    And this last print was with that custom cura build from just the other day. Maybe give that build a try.



  • @Charlie said in Print stuttering around curves, LaErrors:

    @Phaedrux Hmmm, seems like you still have LA Errors, though you didn't have any pausing. If you are using Cura, may I ask what your Maximum Resolution, Maximum Travel Resolution, and Maximum Deviation settings are? Mine are 0.833 mm, 0.7 mm, and 0.015 mm respectively. Do you think that this may be the cause of my issue? They may be too low.

    I also had this suspicion per this video
    https://www.youtube.com/watch?v=Hvw3DrVAeTA
    I changed my values to 1.133, 0,75 and 0.075 respectively. No change in the stuttering.
    Also, it is weird because the duet being 32 bit should not really have this problem?



  • I´ve now captured it on video so that it´s easy to see.
    100mm circle, 2 perimeters, no infill, Z seam always at the front.
    I dropped the Z axis steps back to x16 and 800 steps /mm. Yes i did use Z hop but i can´t imagine how that would affect a mid layer line.

    https://youtu.be/IbhTUJ972cE

    It is really weird because i used to be able to print at 250mm/sec no problem.
    https://www.youtube.com/watch?v=o-Qg3nTha1A

    After that I didnt really change anything apart from some tpre, tfree and tpost files. But this is all single extrusion.
    Here is another M122 after the circle

    M122
    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet version 2.03 running on Duet WiFi 1.02 or later
    Board ID: 08DGM-917NK-F23T0-6J9DJ-3S86S-TWBWD
    Used output buffers: 3 of 24 (16 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 25680
    Dynamic ram: 94004 of which 0 recycled
    Exception stack ram used: 476
    Never used ram: 10912
    Tasks: NETWORK(ready,648) HEAT(blocked,1172) MAIN(running,3748) IDLE(ready,160)
    Owned mutexes:
    === Platform ===
    Last reset 00:29:05 ago, cause: software
    Last software reset at 2020-04-27 10:32, reason: User, spinning module GCodes, available RAM 11076 bytes (slot 3)
    Software reset code 0x0003 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0441f000 BFAR 0xe000ed38 SP 0xffffffff Task 0x4e49414d
    Error status: 0
    Free file entries: 10
    SD card 0 detected, interface speed: 20.0MBytes/sec
    SD card longest block write time: 0.0ms, max retries 0
    MCU temperature: min 36.7, current 38.2, max 40.0
    Supply voltage: min 24.3, current 24.6, max 24.8, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    Driver 0: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 1: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 2: standstill, SG min/max 0/249
    Driver 3: standstill, SG min/max 0/1023
    Driver 4: standstill, SG min/max not available
    Date/time: 2020-04-27 11:02:02
    Cache data hit count 4294967295
    Slowest loop: 43.29ms; fastest: 0.08ms
    I2C nak errors 0, send timeouts 0, receive timeouts 0, finishTimeouts 0, resets 0
    === Move ===
    Hiccups: 1415, FreeDm: 169, MinFreeDm: 134, MaxWait: 32660ms
    Bed compensation in use: none, comp offset 0.000
    === DDARing ===
    Scheduled moves: 6, completed moves: 6, StepErrors: 0, LaErrors: 0, Underruns: 0, 0
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1
    Heater 0 is on, I-accum = 0.3
    Heater 1 is on, I-accum = 0.4
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Stack records: 1 allocated, 0 in use
    Movement lock held by null
    http is idle in state(s) 0
    telnet is idle in state(s) 0
    file is idle in state(s) 0
    serial is idle in state(s) 0
    aux is idle in state(s) 0
    daemon is idle in state(s) 0
    queue is idle in state(s) 0
    autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === Network ===
    Slowest loop: 202.38ms; fastest: 0.08ms
    Responder states: HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) HTTP(0) FTP(0) Telnet(0) Telnet(0)
    HTTP sessions: 1 of 8

    • WiFi -
      Network state is running
      WiFi module is connected to access point
      Failed messages: pending 0, notready 0, noresp 1
      WiFi firmware version 1.23
      WiFi MAC address b4:e6:2d:52:f6:45
      WiFi Vcc 3.34, reset reason Turned on by main processor
      WiFi flash size 4194304, free heap 25032
      WiFi IP address 192.168.0.93
      WiFi signal strength -58dBm, reconnections 0, sleep mode modem
      Socket states: 0 0 0 0 0 0 0 0

    And here is my config.g

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.21)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Sun Feb 03 2019 22:30:32 GMT+0100 (Central European Standard Time)
    
    ; General preferences
    G90                                             ; Send absolute coordinates...
    M83                                             ; ...but relative extruder moves
    
    ; Network
    M550 P"ARPEG"                                   ; Set machine name
    M552 S1                                         ; Enable network
    M587 S"KDG-4F519" P"ApbjYbr9nQu7"               ; Configure access point. You can delete this line once connected
    M586 P0 S1                                      ; Enable HTTP
    M586 P1 S0                                      ; Disable FTP
    M586 P2 S0                                      ; Disable Telnet
    
    ; Drives
    M569 P0 S1                                      ; Drive 0 goes forwards (X1)
    M569 P1 S1                                      ; Drive 1 goes forwards (X2)
    M569 P2 S0                                      ; Drive 2 goes backwards (Z)
    M569 P3 S1                                      ; Drive 3 goes forwards extruder
    M569 P4 S1                                      ; Drive 4 goes backwards extruder 2
    M569 P5 S0 T8:8:8:8                             ; Drive 5 minimum step pulse timing 3 microseconds (JMC servo minimum 2.5 microseconds)
    M584 X0:1 Y5 Z2 E3:4                            ; Apply custom drive mapping
    M350 Y1 Z16 ;E16:16I0                           ; Configure microstepping without interpolation
    M350 X16:16 I1      E16:16 I1                   ; Configure microstepping with interpolation
    M92 X88.89 Y360.00 Z800.00 E411:430            ; Set steps per mm, mk8 extruder 94.3
    M566 X1000.00 Y1000.00 Z200.00 E1500.00:1500.00     ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X24000.00 Y24000.00 Z2000.00 E4200.00:4200.00 ; Set maximum speeds (mm/min)
    M201 X5000.00 Y5000.00 Z700.00 E2000.00:1000.00  ; Set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1600.00 Y800.00 Z1100.00 E1100.00:1200.00 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M593 F24.5                                      ; Dynamic Acceleration Adjustment at 24.5 Hertz
    M572 D0 S0.02                                   ; Pressure advance 
    M84 S30                                         ; Set idle timeout
    ;M207 S0.2 F1800 Z0.8
    
    ; Axis Limits
    M208 X5 Y5 Z0 S1                                ; Set axis minima
    M208 X215 Y255 Z280 S0                          ; Set axis maxima
    
    ; Endstops
    M574 X1 Y1 Z1 S1                                ; Set active high endstops
    
    ; Z-Probe
    M558 P0 H5 F120 T6000                           ; Disable Z probe but set dive height, probe speed and travel speed
    M557 X20:170 Y20:195 S20                        ; Define mesh grid
    
    ; Heaters
    M307 H6 A-1 C-1 D-1                             ; Disables heater 6 output as heater output and configures it as General I/O port
    M307 H7 A-1 C-1 D-1                             ; Disables heater 7 output as heater output and configures it as General I/O port
    M570 H0 P10 T40                                 ; Lets the chamber deviate a max of 40C for max 10sec from its set temp (to not raise a fault when opening oven door)
    ;M140 H-1                                       ; Tell the firmware there is no bed heater
    M307 H0 B0 A188.1 C188.1 D3.5 S1.00             ; Disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit (G=188.1, tc=275.7, td=-1.6)
    M305 P0 T100000 B4138 R4700 S"Chamber"          ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S240                                    ; Set temperature limit for heater 0 to 240C
    M305 P1 X200    S"Model"                                ; Configure thermocouple for heater 1
    M143 H1 S430                                    ; Set temperature limit for heater 1 to 430C
    ;M305 P2 T100000 B4138 R4700 S"Support"           ; Configure Thermistor + ADC parameters for heater 2
    ;M143 H2 S320                                    ; Set temperature limit for heater 2 to 290°C    
    M305 P2 X201    S"Support"                               ; Configure thermocouple for heater 2
    M143 H2 S430                                   ; Set temperature limit for heater 2 to 430C
    M307 H1 A225.2 C128.7 D4.1 V24.5 S1.0 B0        ; Set PID parameters for Extruder Heater 1 model: gain 952.0, time constant 389.2, dead time 5.2, max PWM 0.30, calibration voltage 24.3, mode PID, inverted no, frequency default
    M307 H2 A225.2 C128.7 D4.1 V24.5 S1.0 B0        ; set preliminary PID for support extruder
                                                    ; 12V Hotend autotune 390° while 212° chamber Heater 1 model: gain 495.4, time constant 164.7, dead time 2.9, max PWM 0.50, calibration voltage 23.1, 
                                                    ; 24V CTC Heater 1 model: gain 225.2, time constant 128.7, dead time 3.4, max PWM 1.00, calibration voltage 24.5
    ;M307 H2 A468.7 C131.8 D4.3 V24.5 S0.3 B0         ; Heater 2 model: gain 468.7, time constant 131.8, dead time 4.3, max PWM 0.30, calibration voltage 24.5, (12v heizpatrone im alu block)
    
    ; Fans
    M106 P0 S0.3 I0 F500 H-1                        ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45                       ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    
    ; Tools
    M563 P0 S"Model" D0 H1                          ; Define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0                                 ; Set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0                                    ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C
    M563 P1 S"Support" D1 H2                        ; Define tool 1
    G10 P1 X24.93 Y1.18 Z-1.2                       ; Set tool 1 axis offsets
    G10 P1 R0 S0                                    ; Set initial tool 1 active and standby temperatures to 0C
    
    ; Automatic saving after power loss is not enabled
    
    ; Custom settings are not configured
    
    ; Miscellaneous
    T0                                              ; Select first tool
    
    


  • I remember, when i did the 250mm/s test, that it started to judder and slow down randomly at around 280mm/s.
    What can cause the processor to overload like that with just 60mm/s?



  • @NitroFreak Your video is very reminiscent of problems I had when pressure advance was first introduced. Although, that was with multiple extruders feeding a mixing hot and with much higher PA values than you are using. Still, I wonder if it might be worth disabling PA just to see if it makes any difference or not?


  • Moderator

    @NitroFreak said in Print stuttering around curves, LaErrors:

    I dropped the Z axis steps back to x16 and 800 steps /mm. Yes i did use Z hop but i can´t imagine how that would affect a mid layer line.

    No I don't think that would cause mid layer issues, but skipping steps on a z hop is a recipe for inaccurate layer heights.


Log in to reply