Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.



  • Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops. I used the online configurator but still not working



  • You have to describe the problem a bit better and post your config file.



  • I upgraded my firmware from firmware 2.x.x to 3.0 and then to 3.1.1 but now when I hit homeall the z just moves up about 25mm and then down 25mm and thats it. I tried homing each axis on its own and the exact same thing happens. The z goes up and down. Im not getting an error today but it obviously isnt doing what its supposed to. Ive read the update notes about 3.1.1 and from what I can tell everything seems right.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 3)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Sun Jun 07 2020 22:37:37 GMT-0600 (Mountain Daylight Time)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"RED Rodriguez Black Widow" ; set printer name

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.53 Y80.27 Z11589.87 E420.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X9960.00 Y9960.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1100 Y1100 Z1100 E650 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X370 Y241 Z395 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z1 S2 ; configure Z-probe endstop for low end on Z

    ; Z-Probe
    M950 S0 C"exp.heater5" ; create servo pin 0 for BLTouch
    M558 P9 C"zprobe.in+zprobe.mod" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X11 Y57 Z1 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X25:345 Y25:222 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M307 H0 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0 ; map heated bed to heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M308 S1 P"e0temp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M307 H1 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for heater and set PWM limit

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss
    T0 ; select first tool


  • administrators

    @chichirod said in Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.:

    M574 X1 S1 P"xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop

    What sort of endstops are they? The above lines will work for normally-closed microswitches. If you have normally-open switches, use:

    M574 X1 S1 P"!xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"!ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop



  • @dc42 said in Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.:

    M574 X1 S1 P"!xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"!ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop

    Ok that fixed my X and Y endstops, Thank you but my BLtouch is not working.


  • Moderator

    @chichirod said in Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.:

    Thank you but my BLtouch is not working.

    What exactly doesn't work?

    For starters try this M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T6000

    What do you have in your deploy and retract macro?



  • @Phaedrux
    The line you gave didnt work, but thank you for trying.
    My DEPLOY:
    M558 P1 C"zprobe.in+zprobe.mod" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to unmodulated and the dive height + speeds
    My RETRACT:
    M280 P3 S90 I1



  • @chichirod you can check https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_a_Z_probe#Section_Software_setup_RepRapFirmware_Num_3 steps 2+3 and 6 to change your M558 command in config.g and the deployprobe.g file. Adding the ^ and removing the +zprobe.mod and in the deployprobe.g removing the M558 and adding the M280 command.



  • I’m no expert on the BL Touch. Had one for about 2 days and tossed it in a return envelope. But I did just finish upgrading to 3.1.1 so I’ll try to help.

    Change the M574 Z1 S2 to M574 Z0 ; no z endstop
    You are attempting to use the probe as the endstop correct? So you will need to call the probe with a G30 command to probe the bed and set the position. G29 will also call the probe for leveling.

    M558 P9 C"zprobe.in+zprobe.mod" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds

    Not sure what the +zprobe.mod is for? From what i read that’s for maestro...try removing that.

    Also as mentioned the M558 command I dont think should be in your deployprobe.g it should be an M280 command.



  • @mikep419 said in Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.:

    M574 Z0

    I tried your suggestion and then attempted a homing all and the machine made a high pitched squel and it seemed like the print head wanted to move but couldnt. I have played with so many things now I think I may have messed something up in my config file.

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 3)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Mon Jun 08 2020 14:03:23 GMT-0600 (Mountain Daylight Time)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"RED Rodriguez Black Widow" ; set printer name

    ; Network
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S0 ; disable FTP
    M586 P2 S0 ; disable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S1 ; physical drive 0 goes forwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.53 Y80.27 Z401589.87 E425.00 ; set steps per mm
    M566 X300.00 Y300.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X1100 Y1100 Z1100 E650 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X370 Y241 Z395 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S1 P"!xstop" ; configure active-high endstop for low end on X via pin xstop
    M574 Y1 S1 P"!ystop" ; configure active-high endstop for low end on Y via pin ystop
    M574 Z0 ; configure Z-probe endstop for low end on Z

    ; Z-Probe
    M558 P1 C"zprobe.in^" H5 F120 T6000 ; set Z probe type to unmodulated and the dive height + speeds
    G31 P500 X-11 Y57 Z1 ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X25:345 Y25:222 S20 ; define mesh grid

    ; Heaters
    M308 S0 P"bedtemp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 0 as thermistor on pin bedtemp
    M950 H0 C"bedheat" T0 ; create bed heater output on bedheat and map it to sensor 0
    M307 H0 B1 S1.00 ; enable bang-bang mode for the bed heater and set PWM limit
    M140 H0 ; map heated bed to heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M308 S1 P"e0temp" Y"thermistor" T100000 B4138 ; configure sensor 1 as thermistor on pin e0temp
    M950 H1 C"e0heat" T1 ; create nozzle heater output on e0heat and map it to sensor 1
    M307 H1 B0 S1.00 ; disable bang-bang mode for heater and set PWM limit

    ; Fans
    M950 F0 C"fan0" Q500 ; create fan 0 on pin fan0 and set its frequency
    M106 P0 S0 H-1 ; set fan 0 value. Thermostatic control is turned off
    M950 F1 C"fan1" Q500 ; create fan 1 on pin fan1 and set its frequency
    M106 P1 S1 H1 T45 ; set fan 1 value. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss
    T0 ; select first tool

    ; Miscellaneous
    M501 ; load saved parameters from non-volatile memory
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss



  • @chichirod the ^ should be at the beginning ^zprobe.in

    Have you tried deploying and retracting probe with M401 and M402?



  • You are missing defining a pin with M950 for the servo on the the BL Touch. My config.g for a Hypercube reads -

    ; Z-Probe
    M950 S0 C"exp.heater7"                             ; assign heater7 for bltouch
    M558 P9 C"^zprobe.in" H5 F120 T6000 A30 S0.02      ; Set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P500 X28 Y0 Z0.812                             ; set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X45:300 Y5:295 S40                            ; define mesh grid
    

    Have a look here https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_a_Z_probe#Section_BLTouch


  • Moderator

    @chichirod said in Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.:

    M558 P1 C"zprobe.in^"

    M558 P1 C"zprobe.in^"

    If it's a BlTouch it should be P9 and the ^ in front of the zprobe.in

    Please post your homing files as well and tell us where your endstops are physically located.



  • @chichirod I don’t know what effect it would have but I dont see a M669 defining the kinematic type of printer in your config.g


  • Moderator

    @mikep419 said in Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.:

    @chichirod I don’t know what effect it would have but I dont see a M669 defining the kinematic type of printer in your config.g

    The default is cartesian.



  • @Phaedrux I did your changes but unfortunately still not working. Here are the homing files.
    ; homex.g
    ; called to home the X axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Mon Jun 08 2020 14:03:23 GMT-0600 (Mountain Daylight Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X-375 F1800 ; move quickly to X axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 F6000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-375 F360 ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F6000 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning

    ; homey.g
    ; called to home the Y axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Mon Jun 08 2020 14:03:23 GMT-0600 (Mountain Daylight Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 Y-246 F1800 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
    G1 H2 Y5 F6000 ; go back a few mm
    G1 H1 Y-246 F360 ; move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
    G1 H2 Z-5 F6000 ; lower Z again
    G90 ; absolute positioning

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Mon Jun 08 2020 14:03:23 GMT-0600 (Mountain Daylight Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G90 ; absolute positioning
    G1 X36 Y-32 F6000 ; go to first probe point
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 Z5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning

    ; homez.g
    ; called to home the Z axis
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Mon Jun 08 2020 14:03:23 GMT-0600 (Mountain Daylight Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G90 ; absolute positioning
    G1 X36 Y-32 F6000 ; go to first probe point
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 Z5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning


  • Moderator

    @chichirod said in Just updated FW to 3.1.1. Now i get failed to enable endstops.:

    Black Widow

    I assume this is a Tevo Black Widdow cartesian printer?

    You've posted your homez twice, but not your homeall.

    G1 X36 Y-32 F6000 ; go to first probe point
    This doesn't seem like a good place to probe the bed. Instead you should move the probe so that it's in the enter of the bed.

    Compare your bltouch config to the one posted by @Simonjb



  • @Phaedrux Sorry about that.

    ; homeall.g
    ; called to home all axes
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.1 on Mon Jun 08 2020 14:03:23 GMT-0600 (Mountain Daylight Time)
    G91 ; relative positioning
    G1 H2 Z5 F6000 ; lift Z relative to current position
    G1 H1 X-375 Y-246 F1800 ; move quickly to X and Y axis endstops and stop there (first pass)
    G1 H2 X5 Y5 F6000 ; go back a few mm
    G1 H1 X-375 Y-246 F360 ; move slowly to X and Y axis endstops once more (second pass)
    G90 ; absolute positioning
    G1 X36 Y-32 F6000 ; go to first bed probe point and home Z
    G30 ; home Z by probing the bed

    ; Uncomment the following lines to lift Z after probing
    ;G91 ; relative positioning
    ;G1 Z5 F100 ; lift Z relative to current position
    ;G90 ; absolute positioning



  • @Phaedrux Yes it is a Tevo Black Widow Cartesian Printer


Log in to reply