New firmware bundle 3.2beta2


  • administrators

    The Duet3D team is pleased to announce the availability of RepRapFirmware, Duet Web Control and Duet Software Framework 3.2beta2.

    Users running with an attached Single Board Computer can update from the unstable package server using sudo apt-get-update and apt-get-upgrade as usual. All other users can get the new files from https://github.com/Duet3D/RepRapFirmware/releases/tag/3.2beta2.

    RRF upgrade notes: https://github.com/Duet3D/RepRapFirmware/blob/v3-dev/WHATS_NEW_RRF3.md
    DWC upgrade notes: https://github.com/Duet3D/DuetWebControl/blob/v3.2-dev/WHATS_NEW.md
    DSF upgrade notes: https://github.com/Duet3D/DuetSoftwareFramework/blob/dev/WHATS_NEW.md



  • I just updated PanelDue, DWC and RRF to latest betas.

    I am afraid the issue with not refreshing temps on Panel during wait on M116 is still there.

    Duet3 standalone.


  • administrators

    @BoA said in New firmware bundle 3.2beta2:

    I just updated PanelDue, DWC and RRF to latest betas.

    I am afraid the issue with not refreshing temps on Panel during wait on M116 is still there.

    Duet3 standalone.

    Thanks for your report. I will investigate it.



  • BLTouch is now doing a double tap on each probe for G29. After touching the bed, it rectracts as usual, but before lifting, it drops the pin again. Using an original 5vdc BLTouch with the metal pin.

    Installed:
    Board: Duet 3 MB6HC (MB6HC)
    DSF Version: 3.2.0-beta2
    Firmware: RepRapFirmware for Duet 3 MB6HC 3.2-beta2 (2020-10-05b2)



  • The release notes say (quote)

    "Supports Duet 3 Mini version 0.4 prototypes including CAN expansion."

    Does that "support" have the same limitations as existing Duet3 expansion boards?



  • I just updated Duet 3 with SBC RPi to 3.2beta2.
    But I get the following error on my RPi HDMI screen.

    duet 3 loading chunk ObjectModelBrowser failed
    error: Http://duet3/js/ObjectModelBrowser.4454214f.js

    But the Duet Web Control 3.2.0-beta2 on my PC browser works fine.


  • administrators

    @deckingman yes, this is mini 5+ support for the existing can expansion boards



  • Just updated to the 3.x so I might have something wrong in my setup. But I do not think so.

    M115
    FIRMWARE_NAME: RepRapFirmware for Duet 2 WiFi/Ethernet FIRMWARE_VERSION: 3.2-beta2 ELECTRONICS: Duet WiFi 1.0 or 1.01 + DueX5 FIRMWARE_DATE: 2020-10-05b2
    

    I'm running the wifi server 1.24beta2-05b1

    I'll run the add filament to a tool and the load.g is probably run as expected:

    T1
    M190 S85
    M109 S225:225 T1
    

    The bed temp reaches 85 and when the heater PT element reports 223.8 (reading the documentation this is the expected behaviour that now M701 call is done and M703 shall be run) my printer resets and all temperatures are set to 0 and tool 1 is set to inactive.
    The config script is simple:

    M221 S98.0 D1
    

    Have not read that any of these has changed since 2.x so I do not think my load/config scripts are the culprit.

    When I set the temperatures manually the printer seems to run fine. Running the M221 as above in the console also work fine.

    But the reset part was unexpected.

    Do not know if the problem is web interface or firmware related. So if web related then I hope a moderator can move this or tell me where to post a copy.



  • @T3P3Tony said in New firmware bundle 3.2beta2:

    @deckingman yes, this is mini 5+ support for the existing can expansion boards

    That doesn't really answer my question which is, does the list of firmware limitations stated here https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Duet_3_firmware_configuration_limitations
    also apply to the mini 5 CAN expansion?

    Or to put it another way, when you say "Supports Duet 3 Mini version 0.4 prototypes including CAN expansion", does that mean fully supported expansion boards or only partly supported as is the case with existing Duet3 and expansion boards?



  • What happened to viewing the Height Map?


  • Moderator

    @Stephen6309 said in New firmware bundle 3.2beta2:

    What happened to viewing the Height Map?

    From the release notes: The Height Map has been moved to a built-in plugin (see Settings -> General -> Plugins)



  • @Phaedrux It would be the one I didn't read far enough. 🙂



  • Do not know if related to above but I cannot get any change in extrudes amount when sending

    M221 S120.0 D1
    

    or

    M221 S100.0 D1
    

    This is my calibration script. I measure 120 mm and put a marker on the filament run this script asking for 100mm extrusion... and the difference is put in the filament config file...
    This has worked fine in 2.x

    T0                      	; Select first hot end
    G21                     	; Metric
    G90                     	; Absolute positioning
    M83                     	; Relative extrusion
    M118 S"Homing Axis."    	; Output progress message
    G28                     	; Home all axis
    M118 S"Docking Printhead."	; Output progress message
    G1 X70 Y200 F3000       	; Move first in front of docking notch
    G1 X70 Y235 F3000       	; Dock print head
    T1                      	; Select second hot end
    M116						; Wait until all set tempteratures are reached
    G92 E0                  	; Set Position of extruder to zero
    G1 E100 F200            	; Extrude 100mm
    G92 E0                  	; Set Position of extruder to zero
    M118 S"100mm Extruded."    	; Output progress message
    G1 X70 Y0 F3000         	; Move to front to make it easier to measure amount extruded
    

  • administrators

    @GrodanB said in New firmware bundle 3.2beta2:

    The bed temp reaches 85 and when the heater PT element reports 223.8 (reading the documentation this is the expected behaviour that now M701 call is done and M703 shall be run) my printer resets and all temperatures are set to 0 and tool 1 is set to inactive.

    If you can reproduce that, please run M122 immediately after the uncommanded reset and post the result here.


  • administrators

    @GrodanB said in New firmware bundle 3.2beta2:

    This is my calibration script. I measure 120 mm and put a marker on the filament run this script asking for 100mm extrusion... and the difference is put in the filament config file...
    This has worked fine in 2.x

    M221 no longer affects extruder-only moves.



  • @dc42 said in New firmware bundle 3.2beta2:

    @GrodanB said in New firmware bundle 3.2beta2:

    This is my calibration script. I measure 120 mm and put a marker on the filament run this script asking for 100mm extrusion... and the difference is put in the filament config file...
    This has worked fine in 2.x

    M221 no longer affects extruder-only moves.

    Why?

    And just for my curiosity when does it affect the extrusion?

    This was so great to have in my config and keep my e-steps for the extruder constant.

    Is there an alternative?

    Did miss that completely when upgrading.



  • @dc42 Yes, I'll test that ASAP. Just printing a my first larger part on 3.2 and after that I'll try.

    So ASAP is probably very late or tomorrow...

    So far everything else is working great.



  • I've been having similar issues - when it goes to pick up the tools when I start a print, it tells me that my there isn't any heaters or anything on Board 1 (3hc, where I have my tools) and cancels and forces (via webpage) a reset of the whole printer. I'm unable to pull a M122 from the web, so I'll have to give it a shot via a different utility to get better diagnostic data.

    M122
    === Diagnostics ===
    RepRapFirmware for Duet 3 MB6HC version 3.2-beta2 running on Duet 3 MB6HC v0.6 or 1.0 (SBC mode)
    Board ID: 08DGM-9T66A-G63SJ-6J1DG-3SD6K-9V0MA
    Used output buffers: 1 of 40 (14 max)
    === RTOS ===
    Static ram: 157532
    Dynamic ram: 138164 of which 44 recycled
    Exception stack ram used: 528
    Never used ram: 96948
    Tasks: Linux(ready,20) HEAT(blocked,278) CanReceiv(blocked,873) CanSender(blocked,352) CanClock(blocked,353) TMC(blocked,20) MAIN(running,1208) IDLE(ready,20)
    Owned mutexes: HTTP(MAIN)
    === Platform ===
    Last reset 02:55:36 ago, cause: software
    Last software reset at 2020-10-06 18:29, reason: User, Platform spinning, available RAM 97344, slot 0
    Software reset code 0x0000 HFSR 0x00000000 CFSR 0x00000000 ICSR 0x0444a000 BFAR 0x00000000 SP 0xffffffff Task Linu
    Error status: 0x00
    MCU temperature: min 40.0, current 41.8, max 44.7
    Supply voltage: min 23.8, current 24.2, max 24.4, under voltage events: 0, over voltage events: 0, power good: yes
    12V rail voltage: min 12.1, current 12.1, max 12.2, under voltage events: 0
    Driver 0: position 49600, standstill, reads 53251, writes 27 timeouts 0, SG min/max 0/349
    Driver 1: position 46400, standstill, reads 53252, writes 27 timeouts 0, SG min/max 0/365
    Driver 2: position 24000, standstill, reads 53256, writes 23 timeouts 0, SG min/max 0/65
    Driver 3: position 12300, standstill, reads 53257, writes 23 timeouts 0, SG min/max 0/294
    Driver 4: position 0, standstill, reads 53257, writes 23 timeouts 0, SG min/max 0/284
    Driver 5: position 0, standstill, reads 53258, writes 23 timeouts 0, SG min/max 0/284
    Date/time: 2020-10-06 21:25:17
    Slowest loop: 7274.81ms; fastest: 0.21ms
    === Storage ===
    Free file entries: 10
    SD card 0 not detected, interface speed: 37.5MBytes/sec
    SD card longest read time 0.0ms, write time 0.0ms, max retries 0
    === Move ===
    Hiccups: 0(0), FreeDm: 375, MinFreeDm: 373, MaxWait: 2570081ms
    Bed compensation in use: none, comp offset 0.000
    === MainDDARing ===
    Scheduled moves: 43, completed moves: 43, StepErrors: 0, LaErrors: 0, Underruns: 0, 0  CDDA state: -1
    === AuxDDARing ===
    Scheduled moves: 0, completed moves: 0, StepErrors: 0, LaErrors: 0, Underruns: 0, 0  CDDA state: -1
    === Heat ===
    Bed heaters = 0 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1, chamberHeaters = -1 -1 -1 -1
    === GCodes ===
    Segments left: 0
    Movement lock held by null
    HTTP* is ready with "M122" in state(s) 0
    Telnet is idle in state(s) 0
    File* is idle in state(s) 0
    USB is idle in state(s) 0
    Aux is idle in state(s) 0
    Trigger* is idle in state(s) 0
    Queue is idle in state(s) 0
    LCD is idle in state(s) 0
    SBC is idle in state(s) 0
    Daemon is idle in state(s) 0
    Aux2 is idle in state(s) 0
    Autopause is idle in state(s) 0
    Code queue is empty.
    === CAN ===
    Messages sent 42212, send timeouts 42212, longest wait 2ms for type 6013, free CAN buffers 48
    === SBC interface ===
    State: 0, failed transfers: 0
    Last transfer: 18ms ago
    RX/TX seq numbers: 44751/16533
    SPI underruns 0, overruns 0
    Number of disconnects: 0
    Buffer RX/TX: 0/0-0
    === Duet Control Server ===
    Duet Control Server v3.2.0-beta2
    Code buffer space: 4096
    Configured SPI speed: 8000000 Hz
    Full transfers per second: 32.68
    

  • administrators

    @GrodanB said in New firmware bundle 3.2beta2:

    Why?
    And just for my curiosity when does it affect the extrusion?

    So that adjusting the extrusion factor doesn't affect the retract or reprime length, or filament loading/unloading. The extrusion factor affects moves with simultaneous XY motion and extrusion.



  • @dc42

    I’m not sure what changed, but I went from a well functioning printer (blv cube) to a hot mess of bed crashes and inability to properly probe the bed for leveling using the bltouch. Nothing changed in hardware or config.sys. I was only able to get it working again by fully reverting to 3.1.1. The bed probing did double probes, the movement from probe point to probe point would be erratic with a strange pause and slow movement, and almost always would at the third probe point, return to 0,0 then go back to probing. It would never really finish the bed mesh probe. It would probe the three mount points (independent three z-axis) but wouldn’t adjust the bed level. I nearly wrecked the thing on one probe where it just drove itself into the bed and then slide to the back to home the y axis.

    The bltouch is on a toolboard 0.6 if it matters. Yes I had updated the firmware on the toolboard. I have a panel due but that was not updated.

    This was a bad release and I am nervous about trying another beta at this point.



  • @Nuramori said in New firmware bundle 3.2beta2:

    @dc42

    I’m not sure what changed, but I went from a well functioning printer (blv cube) to a hot mess of bed crashes and inability to properly probe the bed for leveling using the bltouch. Nothing changed in hardware or config.sys. I was only able to get it working again by fully reverting to 3.1.1. The bed probing did double probes, the movement from probe point to probe point would be erratic with a strange pause and slow movement, and almost always would at the third probe point, return to 0,0 then go back to probing. It would never really finish the bed mesh probe. It would probe the three mount points (independent three z-axis) but wouldn’t adjust the bed level. I nearly wrecked the thing on one probe where it just drove itself into the bed and then slide to the back to home the y axis.

    The bltouch is on a toolboard 0.6 if it matters. Yes I had updated the firmware on the toolboard. I have a panel due but that was not updated.

    This was a bad release and I am nervous about trying another beta at this point.

    I experienced nearly the same thing with a Duet3/RPi and a toolboard. I was only able to resolve it by rolling back to 3.2b1.. but, I spent a bit of time on it again this morning only to realize that rrf hadn't been properly updated. Can you validate yours has been updated? I wasn't able to reproduce the issue you described after running M997 again and validating rrf was properly updated on my Duet 3..



  • I had double checked that it was updated, using M115 and M122 for both the board and tool board. I'm hesitant to try it again, but I can if it will help. I upgraded via "apt update" followed by "apt upgrade.' I have the source.list for the duet repository set to unstable prior to this, and had changed it to stable after reverting.



  • @Nuramori this morning, as a safeguard after rolling forward, I uploaded the 3.2b2 firmware through DWC.. and I haven’t seen the issue again. I don’t think I screwed the upgrade up, but yeah.. I dunno. It was doing all sorts of strange things- G30 would probe once, lift way too high, and fail on the second pass. Or it wouldn’t deploy the probe at all and dive into the bed.. I plan on rolling back and forth a few more times to see if I can recreate it, but I think I must have somehow not properly upgraded the firmware.



  • Duetwifi, tested fysetc mini 12864 version 1.2 and 2.1 and dont work, only backlight in version 1.2 nothing in version 2.1, rotate encoder and restart in two versions, connected direct exp1 mini to LCD exp and exp2 mini to sd exp.

    Tested many M918 configurations but if rotate encoder restart duet is not config related.

    Maybe bad pin asignement in firmware?

    Thank you.



  • @dc42 said in New firmware bundle 3.2beta2:

    @GrodanB said in New firmware bundle 3.2beta2:

    Why?
    And just for my curiosity when does it affect the extrusion?

    So that adjusting the extrusion factor doesn't affect the retract or reprime length, or filament loading/unloading. The extrusion factor affects moves with simultaneous XY motion and extrusion.

    Ahh, ok I see... This could explain my improved print quality on my start and stops in RRF3.2...

    But that makes calibration harder then.

    Would it be possible to have some sort of "force/apply compensation" feature to use in the calibration?
    (I guess no slicer will use this...) Because I would like to make sure I applied the correct calibration.

    My workflow for a new filament is to do this controlled extrusion, check the error, enter the compensation, verify that the compensation is correct... if not start over until correct amount is extruded.

    For now I need to either use e-steps (so I can verify but then I guess I get back my start stop issues) or hope that I did not miscalculate and blindly use the value. I think I'll use the value blindly even if I'll risk that not seeing any mistake until the part is done.


Log in to reply