Core-XY based on Rat Rig V-Core and Duet 2 Ethernet



  • I have ran the bed leveling a few times now to see where I am re bed adjustments. Its the 1st time that I did that now after having the Z probe working. Once its done the probing I get the overemphasized graphical representation of the bed. The bed and the probed view are on a different plain level. The probed bed is approx 5mm below the ideal bed. Is that an issue with some offset that I have not taken care of or is that the difference due to position from homing to z0 and then probing at a much slower speed.

    Thanks
    Jan



  • thats the difference between your height and your actual height as measured by your z probe.

    if you have a fixed probe having a z max endstop does not make much sense in my opinion.



  • @veti The end goal is to be able to turn on the printer, move quick to Z max without the need to home to z 0 because I may still have a print on the bed or what ever. This way I can have a macro to move fast to z max, do what ever is needed and then move to z 0 +5mm and go slow from there to probe for z 0. That's the idea behind it but as I said, I am still in the process of learning and finding good ways to mount end stops, probes etc..... Piezo probe on the top of my list now..... redesign extruder mount etc..... plenty of playing around to do ­čśë I don't even know if I leave it at micro switches or rather change to optical or other ways for homing. The smaller and lighter the better, contactless probably ideal.

    Jan

    PS: I have just read this and flew over the write up:
    https://forum.duet3d.com/topic/7948/external-triggers

    I love the idea of actual buttons. That would be even better if I get that to work without the need of interacting on DWC for certain things such as "Go to Z max fast" or load and unload filament.



  • While I was playing around this WE I figured out that my cable management leaves a lot to desire. The Duet mount IS temporary, that will go on a metal sheet which will also be the rear wall of my printer in the final set-up. My worry is the harness from the frame to the head. I was hoping the PTFE tube for the filament guide would provide enough strength to support the harness in a nice arch from frame to head but it does not. I dislike cable chains when used hinge side up, it is not meant to be used that way in my opinion. So I am thinking of sliding contacts or a compressions coil spring long enough to form an arch from the frame to the head to use in the same way people use the normal plastic wire wrap stuff. I am ofc not finding such a spring. Has anybody solved this issue somehow nice and neat without support from the top (hanger for harness) ? Any other good solutions that people use ? Just trying to gather ideas that people have for this issue.

    Jan





  • @deckingman I was looking at conduit like that. I am not confident it will stay up and its a lot of drama to add wires etc. after initial installation. I have seen these kind of kitchen water taps with the coil to hold them.

    https://www.google.ie/search?q=k├╝chenarmatur+spiralfeder&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj6_NWWyJjiAhU7TxUIHcjSCcIQ_AUIDigB&biw=1379&bih=804

    I have to check what length they are and inside diameter. Weight might be an issue here. I am probably thinking way to fancy..... maybe a simple spring steel rod bundled together with the plastic wrap or inside a PTFE tube and wrapped in with that would be simpler and just as effective.



  • @snoozer Something like that might work too. I use cable chain on it's side which isn't ideal but it's OK. The type I use can be opened up which makes it easier to add another conductor should that be necessary (I have about 40 conductors going to my carriages from the frame because I have 5 extruders that move, plus heaters, lights, end stops, a probe, fans etc.

    You can buy split flexible conduit too, that can be opened up.

    If I used conduit or a spring such as you describe, I'd find some way to support the end some distance above the centre of the bed, rather than a loop from the frame. So the carriage just has to "drag" the end around but it doesn't have to take the weight.

    Just a tip if you do go that route with conduit or a spring type thing (spiwrap might work too but it's a bit stiff), work out how many conductors you need including heaters, fans, lights, ends stop switches and anything else you can think of, then add a couple more "just in case". It's a lot easier to feed them all in as a bundle taped together here and there, than it is to add another conductor at a later date.



  • @deckingman I try to avoid the need of support from above if I can. The idea is that I can have a full acrylic made hood on top without any further obstructions to keep the heat in but easy access if needed. Sure If I find no other way I can also make a support frame on top. Re wiring, I am nowhere near to a final setup yet but I have added a spare 4 core cable with Dupont connectors just in case, so I don't have to rip it apart for everything I like to test.

    Are you actually using shielded cable on your machine ? Just wondering if you had issues with noise from the stepper motors and probes etc ? The cables that came with the motors are non shielded which I actually don't like so much.

    Jan



  • @snoozer said in Core-XY based on Rat Rig V-Core and Duet 2 Ethernet:

    Are you actually using shielded cable on your machine ? Just wondering if you had issues with noise from the stepper motors and probes etc ?

    No and No - (with a couple of caveats). I twist the motor wires but they are unshielded. I'm not sure of the source but I used to get a noisy signal when I used a PT100 on my bed. Not much but enough that the temperature reading had about +_ 0.5 degree "oscillation" in the signal. However, this happened regardless of whether the motors were moving or not so I doubt that the motors were the cause. Changing the PT100 to a simple thermistor fixed the problem.



  • On my ToDo list I now have:

    This WE

    • Macro for Z-Max
    • Part cooling
    • PSU Mount
    • Temporary fix bad spring steel surface

    Following Weeks

    • Piezo Probe
    • Wiring harness support
    • Tooling Plate Alu Bed
    • 230V AC Heater with Solid State Relay
    • Bed heater insulation (thermal)
    • Push buttons to call macros (Fast to Z-Max, Home XY, Home Z, Load and unload filament, E-Stop


  • @snoozer I am currently building a rat rig V-Core too , did you flip your belts somewhere to run on the smooth belt side on the idlers ? Looks like there isn't enough space to twist them anywhere.



  • @scachi

    Hi,

    no I have not flipped them over anywhere, the smooth side is not running on the idlers everywhere, just on the inner idlers on the X gantry.

    Regards
    Jan



  • Here a couple more links to Thingiverse with my bed spring mount and the strain relieve for the bed heater wires (Fusion 360 links included).

    https://www.thingiverse.com/thing:3636671
    https://www.thingiverse.com/thing:3636679

    Also a box for the PSU I use till I have my mains AC bed heater.
    https://a360.co/2VL0WOC

    0_1558107941214_IMG_20190517_163652.jpg

    Consider these quick and dirty designs, I am all about functional, not "nice looking".

    Have FuN!
    Jan



  • @scachi I have read that people dislike running the teeth on plain idler. I can imagine on a very small diameter idler that could be an issue but the idlers in the V-Core are pretty big actually. Once I get printing I shall be on the lookout for issues I guess.

    Jan



  • @snoozer
    Yes, I guess it would be fine. I finished building the printer today. Runs smooth during a short test without printing. I am waiting for some 24v parts to arrive before I can start printing/the real fun.



  • @scachi what is your plan regarding the print surface and bed ? Will you use the aluminium plate that came with it ? Wil you use a z-probe and if yes what kind ?

    Jan



  • @snoozer Thank you for sharing your models, I will print your "Bed Heater Strain Relieve" as a real print test then.

    I have a thick and heavy (2kg) aluminium bed from my old printer that I am using now on this one. It has a magnetic sheet / switch plate system attached. I use some thin sheet of gfk as a print surface. Worked fine on my old printer.

    For the Z probe I am using some more parts from my old printer, a precision piezo (screw mount version), my x carriage:
    https://www.thingiverse.com/thing:3637202



  • I have the temporary PSU mounted to the frame now. It is actually not bad so far, the fan is temp controlled and even with the bed heating for hours it only gets hand warm and the fan is pretty quiet.

    The macro is also done now to move all axis out of the way quick for easy access to the print bed. Using a Z max endstop for that.

    Here is the content of my macro

    ; Move-Clear.g
    ; Move axis out of the way to get maximum possible room for access to print
    ;
    M574 Z2 S1          ; Set active high endstops at the HIGH end of X
    G91                 ; Relative positioning
    G1 S1 Z+320 F2000   ; Move bed down until the endstop is triggered (1st pass)
    G1 Z-3 F2000        ; go back a few mm
    G1 X250 Y270 F30000 ; Move the hotend out of the way but leave Z-probe above bed
    G1 S1 Z+20 F100     ; move bed down until the endstop is triggered (2nd pass)
    G92 Z305            ; set Z position to axis maximum
    M574 Z1 S2          ; Set endstops controlled by probe
    G90                 ; absolute positioning
    

    I am not clear how I can show code here in this forum as fixed width text.......

    Thanks @phaedrux, fixed that now.

    Jan



  • @snoozer said in Core-XY based on Rat Rig V-Core and Duet 2 Ethernet:

    I am not clear how I can show code here in this forum as fixed width text.......

    https://commonmark.org/help/



  • @phaedrux Thanks for that !!!


 

Looks like your connection to Duet3D was lost, please wait while we try to reconnect.