Thermistor daughterboard beginner question.



  • @bearer Is there a way to test if the daughterboard is even functional or DOA?


  • administrators

    @sd_matt said in Thermistor daughterboard beginner question.:

    @bearer Is there a way to test if the daughterboard is even functional or DOA?

    Can you clarify which daughter board you have? We don't manufacture a "thermistor daughterboard", we manufacture a daughter board for PT100 sensors, and another for thermocouples.

    We supply a 100 ohm resistor with the PT100 daughter boards, to help you confirm that the daughter board and your firmware configuration are correct. With the 100 ohm resistor connected in place of a PT100 sensor, the reading should be very close to 0C.

    For the thermocouple daughter boards, if you connect a wire link in place of the thermocouple, you should get a reading close to ambient temperature.



  • @dc42 said in Thermistor daughterboard beginner question.:

    daughter board for PT100 sensors

    Ah bad terminology from seller I guess. Reading off the board "PT100 RTD Board Revision 1.1a By Duet 3d CERN OHL 1.2"

    The intent is to control exhaust fans for heated enclosure.



  • @dc42 I got a brief reading close to zero with the resistor in place then back 2000 and fault. . I have the connections jumpered with a wire but same thing. I pulled the board off altogether and same 2000 temp with fault indicated on the duet interface. Im using my laptop so no USB connection



  • @dc42

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C
    M305 P3 X201 ;
    M141 H3 S80

    Firmware is 2.02(RTOS) (2018-12-24b1)


  • administrators

    @sd_matt said in Thermistor daughterboard beginner question.:

    I pulled the board off altogether and same 2000 temp with fault indicated on the duet interface.

    That's completely normal. You will get an error if you configure a sensor to use a PT100 daughter board channel, but the daughter board is not present.



  • @dc42 It does the same thing when the board is present



  • if we assume you did everything right then the board isn't working.

    if we're open to the possibility that the board is fine a picture or two and the complete config just might help, then again there is a limit to how many times I'll suggest that



  • @bearer Here's the config.g

    ; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.21)
    ; executed by the firmware on start-up
    ;
    ; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v3.1.3 on Mon Jul 06 2020 12:54:34 GMT-0700 (Pacific Daylight Time)

    ; General preferences
    G90 ; send absolute coordinates...
    M83 ; ...but relative extruder moves
    M550 P"BD3D Hypercube" ; set printer name
    M667 S1 ; select CoreXY mode

    ; Network
    M551 P"bdgpyg4c9sqm" ; set password
    M552 S1 ; enable network
    M586 P0 S1 ; enable HTTP
    M586 P1 S1 ; enable FTP
    M586 P2 S1 ; enable Telnet

    ; Drives
    M569 P0 S0 ; physical drive 0 goes backwards
    M569 P1 S0 ; physical drive 1 goes backwards
    M569 P2 S0 ; physical drive 2 goes backwards
    M569 P3 S1 ; physical drive 3 goes forwards
    M584 X0 Y1 Z2 E3 ; set drive mapping
    M350 X16 Y16 Z16 E16 I1 ; configure microstepping with interpolation
    M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E420.00 ; set steps per mm
    M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00 ; set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
    M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00 ; set maximum speeds (mm/min)
    M201 X3000.00 Y3000.00 Z100.00 E10000.00 ; set accelerations (mm/s^2)
    M906 X900 Y900 Z900 E900 I30 ; set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
    M84 S30 ; Set idle timeout

    ; Axis Limits
    M208 X0 Y0 Z0 S1 ; set axis minima
    M208 X400 Y470 Z650 S0 ; set axis maxima

    ; Endstops
    M574 X1 S3 F0 R0 ; Set active High endstops (S1=SENSORED) (X-MIN(1)) (S3=SENSORLESS)
    M574 Y1 S3 F0 R0 ; Set active High endstops (S1=SENSORED) (Y-MIN(1)) (S3=SENSORLESS)
    M574 X1 Y1 S3 ; Set endstops controlled by motor load detection
    M574 Z1 S2 ; Use zprobe and home to min
    M915 X Y S7 R0 F0 ; set X and Y to sensitivity 7, do nothing when stall, unfiltered

    ; Z-Probe
    M574 Z1 S2 ; Set endstops controlled by probe
    M307 H7 A-1 C-1 D-1 ; Disable heater on PWM channel for BLTouch
    M558 P9 H3 F120 T6000 B1 X0 Y0 Z1 ; Set Z probe type to bltouch and the dive height + speeds
    G31 P400 X28 Y0 Z1.150 ; Set Z probe trigger value, offset and trigger height
    M557 X15:355 Y15:355 S80 ; Define mesh grid

    ; Heaters
    M305 P0 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 0
    M143 H0 S120 ; set temperature limit for heater 0 to 120C
    M305 P1 T100000 B4138 R4700 ; set thermistor + ADC parameters for heater 1
    M143 H1 S280 ; set temperature limit for heater 1 to 280C
    M305 P3 X201 ;
    M141 H3 S80

    ; Fans
    M106 P0 S0 I0 F500 H-1 ; set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned off
    M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45 ; set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P7 S1 I0 F500 H2 T15 ; set fan 3 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
    M106 P8 S1 I0 F500 H2 T15 ; set fan 4 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

    ; Tools
    M563 P0 D0 H1 F0 ; define tool 0
    G10 P0 X0 Y0 Z0 ; set tool 0 axis offsets
    G10 P0 R0 S0 ; set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

    ; Custom settings are not defined

    ; Miscellaneous
    M911 S10 R11 P"M913 X0 Y0 G91 M83 G1 Z3 E-5 F1000" ; set voltage thresholds and actions to run on power loss



  • @sd_matt said in Thermistor daughterboard beginner question.:

    d the daughterboard and the reading is still the same. I tried putting in a 100ohm resistor in the circuit and then just the resistor in place of the wires. Not sure what is going on. I am just beginning to try to understand the g code.

    Are you sure ur not talking about the pt100 daughter board, you cant use a thermistor with it.



  • @davidvh86
    "PT100 RTD Board Revision 1.1a By Duet 3d CERN OHL 1.2"

    Read right off the board



  • @bearer Im not sure if Im correct on the config as someone else walked me through it.



  • This post is deleted!


  • now if we only had a picture to show where the board is connected and how the sensor is wired we could correlate it to the config.

    but as it seems that is too much to ask I'm afraid we're at the end of what we can assist you with.



  • This post is deleted!


  • This post is deleted!


  • @bearer said in Thermistor daughterboard beginner question.:

    " ; configure sensor 1 as thermocouple via CS pin spi.cs1

    that is for firmware 3.x OP is using 2.02(RTOS) (2018-12-2

    Oh sorry deleted it to avoid confusion lol


  • administrators

    [deleted]



  • This post is deleted!


  • @dc42 What info are you missing. I can re post



  • @davidvh86 Is there anything you want me to post to clear up any confusion?


  • Moderator

    Post a photo of the sensor and the board.



  • @Phaedrux 20200802_121400.jpg ![0_1596401451712_20200802_134550.jpg](Uploading 100%) ![0_1596401481981_20200802_134550.jpg](Uploading 100%)



  • Screenshot (26).png



  • @Phaedrux With the wire, or a 100 ohm resistor, or simply with the "daughterboard" removed I get the same result.......2000 and faultScreenshot (27).png


Log in to reply